Koirat ovat luontaisesti raadonsyöjiä, joten nille on kehittynyt vahva ruoansulatusjärjestelmä. Ne pystyvät syömään turvallisesti kaikenlaista kamalaakin, joiden löytämisestä ja syömisestä ne näyttävät usein ilahtuvan.
Vahvaa tekoa olevasta ruoansulatusjärjestelmästään huolimatta koirankin vatsa väliin ärsyyntyy. Mikä avuksi?
Mikä aiheuttaa vatsavaivoja koirilla
Koirien ruonsulatusongelmat voivat olla joko akuutteja tai kroonisia.
Akuutti ruoansulatuskanavan häiriö ilmenee äkillisesti. Se ilmenee yleensä vain kerran tai vain harvoin, jatkuu lyhyen aikaa ja voi hävitä itsestään.
Krooninen ruoansulatuskanavan häiriö jatkuu pidempään ja vaikuttaa koiraan viikkoja tai jopa pidempään ja voi uusiutua. Pidempiaikainen sairaus voi viitata taustalla oleviin ongelmiin.
Useimmissa tapauksissa, etenkin akuutissa ruoansulatusvaivoissa, ongelman aiheuttaa jokin sopimaton ruoka.
Muita mahdollisia syitä ovat
- Ruoka-aineallergia tai -intoleranssi
- Bakteeri- tai virusinfektiot
- Madot ja muut loiset
- Perusterveysongelmat, kuten munuais-, maksa- tai virtsatieinfektiot
- Stressi voi myös aiheuttaa vatsavaivoja
Ennen kuin huolestut liikaa: Todennäköisin syy vatsavaivoihin jokin sopimaton ruoka.
Milloin lemmikki on vietävä eläinlääkäriin?
Oksentelu ja ripuli ovat kehon luonnollisia tapoja hoitaa ongelma. Siinä ei ole mitään syytä huoleen eikä eläinlääkärikäynti ole tarpeen. Tarkkaile lemmikkiä ja seuraa, alkavatko oireet helpottua.
Vie se eläinlääkärille, jos huomaat jotakin seuraavista:
- Oksentelu tai ripuli on jatkuvaa, jatkuu useita tunteja tai pahenee
- Oksentelu tai ripuli jatkuu yli 24 tuntia
- Vatsan turvotus
- Merkkejä verestä oksennuksessa tai ripulissa
- Jos sillä vaikuttaa olevan kipuja
- Jos se näyttää väsyneeltä tai veltolta
Jos havaitset jonkin näistä merkeistä tai olet huolissasi, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
Mitä merkkejä vatsavaivoista koiralla on?
Ilmeisimmät merkit ruoansulatuselimistön ongelmista ovat ripuli tai oksentelu.
Kuivuminen, väsymys, ilmavaivat, kuolaaminen ja ruokahaluttomuus voivat kaikki olla merkkejä vatsavaivoista.
Selvitä kuivuminen nipistämällä ihoa kevyesti peukalolla ja etusormella. Jos iho palautuu nopeasti, koira on saanut riittävästi nestettä, muussa tapauksessa se kärsii kuivuudesta.
Suositellaan koirille, joilla on ruoansulatusongelmia
Terveen mikrobiomin merkitys
Mikrobiomi on biljoonien bakteerien ja muiden suolistossa elävien mikro-organismien nimi.
Mikrobiomilla on tärkeä tehtävä ruoansulatuksessa, mutta se myös tehostaa immuunijärjestelmää, säätelee hormonitoimintaa, tukee tervettä suolistoa ja vaikuttaa jopa mielialaan. Terve mikrobiomi on siis tärkeä.
Terveessä suolistossa mikrobiomi on tasapainossa, eli hyvät bakteerit lisääntyvät niin paljon, että ne estävät haitallisten bakteerien toiminnan. Kun suolistossa on terve bakteeritasapaino, sen sanotaan olevan tasapainossa.
Pienikin ruoansulatusongelma voi heikentää tätä herkkää tasapainoa.
Vuotava suoli
Terveellä koiralla tai kissalla suoliston limakalvon muodostavat solut ovat liittyneet tiiviiksi rakenteeksi, joka päästää veden ja ravinteet lävitseen mutta estää haitallisia aineita.
Suoliston tulehdus voi rikkoa nämä tiiviit liitokset ja vahingoittaa suolen sisäpintaa ja tehdä suolesta läpäisevän eli "vuotavan". Tällöin bakteerit, allergeenit ja toksiinit voivat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa monien vakavampien sairauksien kehittymistä, kuten liikalihavuus, diabetes, munuais- ja maksavaivat, koliitti, IBD, iho-ongelmat (allergia), nivelongelmat (tulehdus) ja jopa käytösongelmat.
Vuotava suoli johtuu usein asteittaisista ja pitkäkestoisista suolen vaurioista, jotka aiheutuvat esimerkiksi ruoka-allergioista, antibioottien pitkäaikaisesta käytöstä tai pitkittyneistä imeytymis- ja ruoansulatushäiriöistä.
Pitkittyessään ruoansulatushäiriöt voivat heikentää mikrobiomin tasapainoa, aiheuttaa bakteerien liikakasvua, vähentää hyvien bakteerien määrää ja aiheuttaa tulehduksen.
Lyhytaikainen altistuminen ei välttämättä aina aiheuta vuotavaa suolta, mutta pitkäaikainen altistuminen voi vahingoittaa suolistoa ja johtaa vielä vaikeampiin tiloihin.
Ruoansulatushäiriöitä on hoidettava, jotta niistä ei tule vakavampia
Mitä syötät koiralle, jolla on vatsavaivoja?
Ensin pitää ajatella vettä. Oksentelu tai ripuli voivat aiheuttaa kuivumista nopeasti, joten haluat korvata veden. Yritä antaa niille jatkuvasti pieniä määriä vettä – pidä ne nesteytettyinä, mutta älä anna niiden hotkia vettä.
Ruokkimista ei yleensä ole syytä lopettaa ruoansulatusvaivojen aikana. Ohutsuolen pintaa peittää suolinukka (villus). Nukka lisää ruoanimeytymispinta-alaa ja ruoansulatuseritteitä. Ruoansulatusvaivojen aikana suolinukka lyhenee, mikä heikentää ravintoaineiden imeytymistä. Paastoaminen poistaa suolistonukasta ravintoaineita ja lyhentää suolinukkaa entisestään, mikä pahentaa ongelmaa.
Koiraa on siis ruokittava ruoansulatusvaivojen aikana, mutta mitä sille annetaan?
Joskus suositellaan kotitekoista miedonmakuista kanaa ja riisiä. Vaikka ruoansulatuselimistö voikin tällöin levätä ripulointi ja oksentelu lievenee, tällainen ruoka ei ole ravitsemuksellisesti täydellinen, ja sopii vain hyvin lyhytaikaiseen käyttöön. Kana ja riisi eivät myöskään sisällä ainesosia, joita tarvitaan suoliston palauttamiseksi täyteen kuntoon.
Ruoansulatusta tukevat erikoisruoat on suunniteltu koirille/kissalle, joilla on ruoansulatusvaivoja. Ne on valmistettu erittäin helposti sulavista ainesosista, jotka kompensoivat heikentynyttä ruoansulatuskykyä. Niihin on lisätty elektrolyyttejä, kuten kaliumia ja natriumia, joita elimistöstä katoaa oksentelun tai ripulin aikana. Nämä ruoat varmistavat, että koirasi saa tarvitsemansa ravintoaineet myös vatsavaivojen aikana.
SPECIFIC Digestive Support -ruoat sisältävät myös AuraGuard-ainesosaa, joka tukee suoliston seinämän eheyttä lisäämällä tiiviiden liitosten muodostumiseen, ylläpitoon ja rakenteeseen osallistuvien soluproteiinien määrää. Se auttaa myös lisäämään limakalvojen tuotantoa ja suojaa suolen seinämää.
SPECIFIC Digestive Support -ruoat sisältävät myös useita ainesosia, jotka palauttavat mikrobiomin tasapainon ja edistävät suoliston terveyttä. AuraGuard ja fermentoituvat kuidut (juurikasmassa, XOS ja FOS) lisäävät hyödyllisten ja vähentävät haitallisten bakteerien määrää, mikä edistää tasapainoisempaa ja monimuotoisempaa suoliston mikrobiomia.
Lisätyt postbiootit tarjoavat hyödyllisten bakteerien tuottamia terveitä bioaktiivisia yhdisteitä, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja tukevat tasapainoista tulehdusvastetta.
SPECIFIC-ruoat ruoansulatushäiriöihin
Ruoansulatuselimistön sairauksien tukemiseen on olemassa erilaisia SPECIFIC- ruokia, koska ruoansulatushäiriöihin sopivan ruoan tyyppi riippuu ongelman syystä.
Sopii seuraavien tilojen tukemiseen |
Ominaisuudet |
SPECIFIC Diets |
|
|
CID & CIW Digestive Support |
|
|
CID-LF & CIW-LF Digestive Support Low Fat |
|
|
COD-HY & |
|
|
CDD, CDW & CDD-HY Food Allergen Management |
|
|
CRD-1 & CRW-1 Weight Reduction CRD-2 Weight Control |