Kissat ovat yleensä täysikasvuisia noin 12 kuukauden ikäisinä. Mutta aina näin ei ole. Joidenkin isompien rotujen, kuten Maine Coonin ja norjalaisen metsäkissan, sanotaan saavuttavan lopullisen kokonsa ja luonteensa vasta 3 vuoden ikäisenä.

Yleensä 12 kuukauden ikä on hyvä aika vaihtaa penturuoasta aikuisruokaan. Jos kissanpentusi on kastroitu tai steriloitu, voi olla parempi valita erityinen penturuoka, koska se voi estää varhaisen iän painonnousua.

Et oikeastaan. Maitoa pidetään usein kissojen herkkuna, ja olemme kaikki nähneet kuvia tai sarjakuvia, joissa kissa juo maitoa kulhosta.  

Itse asiassa useimmat kissat eivät siedä lehmänmaitoa. Koska ne eivät pysty sulattamaan maitosokeria (laktoosia), maidon juonti aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Pikkupennut sietävät luonnollisesti äitinsä maitoa, mutta myöhemmin maito ei ole hyväksi tai välttämätöntä kissalle.

Vesi on kissan luonnollinen ja paras juoma.

Kaikki markkinoilla olevat kissanruoat ovat hyväksyttyjä ja kissoille turvallisia.

Tästä huolimatta on selvää, että eri ruokien laatu vaihtelee samoin kuin kissayksilön tarpeet ja kunto.

Jos kissallasi on ruoka-aineallergia tai se ei muuten siedä ruokaa, tietyt ainesosat (naudanliha, sianliha jne.) aiheuttavat sille ruoansulatusongelmia. Älä anna kissallesi lehmänmaitoa, sillä useimmat kissat eivät pysty sulattamaan maitosokeria (laktoosia). Hyvin sulavia ja laadukkaita raaka-aineita sisältävä ruoka on yleensä turvallinen ja hyvä valinta, ja jos kissallasi on toistuvia vatsaongelmia, keskustele eläinlääkärisi kanssa erityisistä ruoansulatusta tukevista ruokavalioista.

Tämä riippuu erityisesti siitä, mistä virtsarakon ongelmasta kissasi kärsii.

Jos kissallasi virtsaamiskäyttäytyminen näyttää muuttuneen, on erittäin tärkeää saada eläinlääkäri katsomaan kissaasi ja saamaan oikea diagnoosi.

Jos kissallasi on rakkokiviä, suositellaan kuiva- tai märkäruokaa, jossa on niukasti tiettyjä mineraaleja tai proteiineja. Jos kissalla on vain ärtynyt rakko, erityinen märkäruoka on paras valinta.

On hyvin tärkeää saada eläinlääkäriltä neuvoja, koska nämä vaivat voivat olla kissallesi erittäin tuskallisia ja jopa kuolemaan johtavia, ja niiden toistumisen ehkäisemiseksi voidaan tarvita elinikäinen ruokavalio.

Voit myös haluta lukea tämän >>

 

Kaikille kissoille on luontaista niellä omaa karvaansa, kun he puhdistavat itseään nuolemalla. Pitkäkarvaiset kissat nielevät enemmän karvaa kuin lyhytkarvaiset.

Karvat, jotka eivät kulje ruoansulatuskanavan läpi, voivat muodostaa vatsassa karvapalloja.

Useimmat kissat pääsevät eroon hiuspalloista oksentamalla tai kakomalla, mutta joskus pallot aiheuttavat ruoansulatuskanavaongelmia.

Kissan säännöllinen kampaaminen poistaa irtonaista karvaa ja jättää vähemmän kissan nieltäväksi. Kissan ruoan öljylisä - vielä parempi on öljypitoinen hiuspallolääke - voitelee karvoja ja helpottaa niiden kulkeutumista suoliston läpi. Aikuisille ja vanhemmille kissoille tarkoitetut SPECIFIC ™-ruoat sisältävät kuituja, jotka auttavat nieltyjen karvojen kulkua ruoansulatuskanavan kautta ja ehkäisevät karvapallojen muodostumista.

On totta, että kissojen ruokavaliossa on oltava lihaa.

Tämä johtuu siitä, että ovat elimistöltään saalistajia ja ”pakollisia lihansyöjiä” (tämä tarkoittaa, että ne ovat riippuvaisia lihasta). Koko evoluution ajan kissat ovat tottuneet syömään suhteellisen suuria määriä lihaa ja ne ovat menettäneet kykynsä selviytyä niukalla proteiinitaseella ja syntetisoida itse joitakin ravinteita (esimerkiksi valmistamalla A-vitamiinia porkkanan karoteenista).

Tämä tarkoittaa, että koiriin verrattuna kissat tarvitsevat enemmän lisäravinteita ja lihaa saadakseen riittävästi välttämättömiä ravintoaineita ruokavalion kautta. Tämän seurauksena kissa ei voi elää ja menestyä kasvisruokavaliolla.

Satunnainen koiranruoan syönti ei aiheuta haittaa, mutta koiranruoka ei yleensä sovi kissoille.

Kissat tarvitsevat ruokavaliossaan tietyn määrän lihaproteiineja ja muita lihan ravinteita. Ne ovat luonteeltaan saalistajia ja lihasta riippuvaisia. Ei ole ongelma, jos kissa syö koiran kulhosta vain aika ajoin. Useimmissa koiranruoissa ravinteet eivät kuitenkaan ole kissalle sopivassa tasapainossa, joten koiranruoka ei saa olla kissan ainoa ruoka. Jos koiranruoka on osa terapeuttista ruokavaliota tai jos kissalla on terveysongelma, joka vaatii erikoisruokavaliota, ruoan jakamista ei ainakaan suositella.

Toisin kuin yleisesti uskotaan, kissan kuonosta ei voi päätellä, voiko se hyvin vai huonosti. 

Jos kissallasi on kuumetta nostava sairaus, sen kirsu on todennäköisesti lämmin. Mutta olipa sen kuono kylmä tai lämmin, märkä tai kuiva, kissasi voi tuntea olonsa hyväksi. Paras ja luotettavin tapa mitata kissan lämpötila ja havainnoida sen hyvinvointia on käyttää lämpömittaria.

Molemmilla on etunsa ja haittansa. Kuiva ruokavalio on yleensä halvempi ja ehkäisee paremmin hammaskiven muodostumista. Märkäruoat sisältävät enemmän vettä ja voivat siksi olla parempia joissakin virtsatieongelmissa (ärsyyntyvä rakko, virtsakivet ja -kiteet).

Voit myös haluta lukea tämän >>

Monet kissanruokamainokset keskittyvät ruuan raaka-aineisiin. Riippumatta kissan omista mieltymyksistä sillä, onko ruoka valmistettu sianlihasta, kanasta tai katkarapuista, ei ole mitään merkitystä terveydelle ja ravitsemukselle.

Tärkeää sen sijaan on se, että ruoka sisältää riittävän määrän kissan tarvitsemia ravinteita. Tämä johtuu siitä, että kissat ovat ”pakollisia lihansyöjiä” ja niiden ruoassa on oltava tietty määrä lihaproteiineja ja muita lihan ravintoaineita. Lihan on pitää koostua sulavavasta ja hyvälaatuisesta lihaproteiinista, jotta kissa voi käyttää sitä tehokkaasti, esimerkiksi lihaksesta ja maksasta eikä vain ihosta, kanan jaloista ja höyhenistä. Ravinnon proteiinien, vihannesperäisten hiilihydraattien ja rasvan välinen tasapaino on myös tärkeä, joskin tämä voidaan saavuttaa monilla eri raaka-aineilla.

 

Ruoan vaihtaminen voi vaatia tovin, jotta vatsa sopeutuu uuteen ruokaan.

Kissasi saattaa myös joutua totuttautumaan ruoan uuteen makuun, tuoksuun, rakenteeseen tai nappuloiden kokoon tai muotoon.

Jos muutokset tehdään vähitellen, ne yleensä tapahtuvat sujuvasti ja onnistuneesti. Muutos kannattaa tehdä vähitellen sekoittamalla kasvavia määriä uutta ruokaa vanhaan 7-10 päivän aikana. Tämä on tärkeää kaikissa ruokavalion muutoksissa.

Poikkeuksena ovat akuutit sairaudet, esimerkiksi ruoansulatuksen tukea tai tehohoitoa tarvitsevat tilat, joissa erikoisruokavalio on otettava käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Voit myös haluta lukea tämän >>

 

 

On suuri haaste yrittää kontrolloida, mitä kissa syö, varsinkin jos se ei ole sisäkissa.

Kissan luontainen ruokintatapa on syödä monia pieniä aterioita (hiiret, linnut) päivällä tai yöllä. Tätä jäljitellään usein tarjoamalla ruokaa kulhossa jatkuvasti.

Monikissataloudessa ruokinnan voi rajoittaa "ajan" ja/tai "paikan" mukaan. Voit tehdä tämän sulkemalla kotona päivittäin yhden kissoista erilleen ruokinta-ajaksi ja poistamalla ruoan näkyvistä, kun kaikki kissat pääsevät näille alueille. Toinen vaihtoehto on sijoittaa yhden kissan ruoka paikkaan, johon vain se pääsee (korkealle jalustalle tai sähköisen kissaluukun taakse).

Jos kissojen ruokkiminen erillään on vaikeaa, voit kysyä eläinlääkäriltäsi, voivatko kaikki kotitalouden kissat syödä erikoisruokaa.

keyboard_arrow_up